Zo richt je je slaapkamer in tijdens koude winternachten

Kerst is dan misschien al lang en breed achter ons, dat betekent helaas niet dat de temperaturen nou opeens snel gaan stijgen. Sterker nog, januari en februari kunnen behoorlijk koude winternachten met zich meebrengen. Hoe bereid je jouw slaapkamer daarop voor zodat jij niet ligt te klappertanden in bed?

Het is algemeen bekend dat voor de beste nachtrust je kachel uit staat en een raampje open. Super fijn natuurlijk, maar als het buiten 10 of 15 graden vriest dan sta je daar misschien niet om te springen. Wat kan je dan wel doen om jezelf te verzekeren van een warme nachtrust?

Gebruik een winterdekbed
Spreekt voor zich waarschijnlijk, maar een zomerdekbed gaat er niet voor zorgen dat jij het aangenaam warm hebt in bed in de winter. Wissel in de herfst/begin van de winter jouw dekbed dus om met een speciaal winterdekbed. Het liefst is deze van dons (i.p.v. zijde of katoen) want dons houdt de warmte beter vast.

Zet toch die kachel laag
Hoe moeilijk ook misschien, je slaapt echt beter in een frisse kamer. Dus zet die kachel uit. Zorg dat je bed gewoon lekker aangekleed is (en jezelf ook) en dan kan je best slapen met de kachel op een lage stand. Zet hem niet helemaal uit, maar laat hem op zo’n 16 graden. Dat is het meest voordelig.

Zorg voor extra opwarmers
Dikke wollen sokken, een sprei of plaid over je dekbed en je bed vullen met warme kruiken. Je kunt genoeg bedenken om het in bed nog aangenamer te maken. Warme voeten zorgen al snel dat je het lichamelijk warmer hebt, dus een snelle winst is zo behaald.

Dikke gordijnen
Hang je dikke gordijnen voor de ramen, dan zorg je voor wat extra isolatie. De kou blijft beter buiten en de warmte beter binnen. Hou ze overdag open en laat de zon naar binnen het huis extra opwarmen, daar heb je ’s avonds weer profijt van.

Neem een koude douche
Een koude douche?? Ja echt, het klinkt raar maar is meer dan waar. Het is gebleken dat wanneer jij een koude douche neemt je lichaam net als een kachel aanslaat en je lichaam van binnen gaat opwarmen. Dit blijft na het douchen ook nog even doorgaan en stap jij dus lekker opgewarmd je bed in.